Παγωμένος ώμος

Ο παγωμένος ώμος χαρακτηρίζεται από βαθμιαίο περιορισμό της κινητικότητας του ώμου, με έντονο πόνο. Είναι αγνώστου αιτιολογίας και εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες άνω των 40 ετών. Στην αρχή ο πόνος είναι πιο έντονος τη νύχτα και σιγά, σιγά το εύρος κίνησης του ώμου περιορίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις και οι μύες αδυνατούν.

frozenshoulder_sm-2

Υπάρχει φλεγμονή στον αρθρικό θύλακο της άρθρωσης με αποτέλεσμα να μειώνεται η ελαστικότητα, δημιουργούνται συμφύσεις ανάμεσα από τις αρθρικές επιφάνειες και το αρθρικό υγρό που λιπαίνει την άρθρωση μειώνεται. Πιθανά αίτια, είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, χειρουργικές επεμβάσεις στη περιοχή, τραυματισμοί, ακινητιποποίηση της άρθρωσης, θυροειδής, καρδιολογικές παθήσεις κ.α.

Υπάρχουν 3 στάδια της εξέλιξης του παγωμένου ώμου (12-24 μήνες):

  1. Στάδιο πόνου: εμφάνιση έντονου πόνου, περισσότερο μετά από ξεκούραση τη νύχτα και δυσκολεύει τις κινήσεις κυρίως τις στροφές και την απαγωγή.
  2. Στάδιο της δυσκαμψίας: Ο πόνος μειώνεται αλλά υπάρχει μεγαλύτερος περιορισμός των κινήσεων.
  3. Τελικό στάδιο: Ο πόνος μειώνεται κατα πολύ και οι κινήσεις επανέρχονται, αλλά θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια από το φυσιοθεραπευτή σας για τυχόν επιπλοκές.

 

Φυσιοθεραπεία

Έχει ως σκοπό τη μείωση του πόνου, την επαναφορά του εύρους κίνησης και την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής. Αρχικά έχουμε σαν στόχο τη μείωση του πόνου, με τη βοήθεια του υπέρηχου, του Laser και της ηλεκτροθεραπείας. Όταν ο πόνος μειωθεί τότε ξεκινάμε ήπια κινησιοθεραπεία, και τεχνικές κινητοποίησης με σκοπό την αύξηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης. Ολοκληρώνουμε τη θεραπεία με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της περιοχής, οι οποίες διδάσκονται στον ασθενή για την εφαρμογή τους στο σπίτι.

frozen-shoulder2-300x120.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s