Θάλασσα και Θεραπεία

Οι ευργετικές ιδιότητες του νερού στην αποκατάσταση είναι γνωστές από τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη ο οποίος χρησιμοποιούσε το κρύο και το ζεστό νερό για τη θεραπεία πολλών παθήσεων. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη λόγω της άνωσης του νερού η επιβάρυνση που δέχονται οι αρθρώσεις είναι ελάχιστη. Ανάλογα με το βαθμό της έντασης της άσκησης που θέλουμε να επιλέξουμε τοποθετούμαστε πιό βαθιά στο νερό για πιό εύκολες ασκήσεις, καθώς τα πόδια σηκώνουν λιγότερο βάρος  και πιό έξω για δυσκολότερες. Χάρη στην άνωση άτομα με κινητικές δυσκολίες μπορούν να ασκηθούν στο νερό με ευκολία.

Επιπλέον λόγω της υδροστατικής πίεσης του νερού που προκαλεί ίση πίεση σε όλα τα μέρη του σώματος βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και η αναπνευτική λειτουργία. Ακόμη η αντίσταση που υπάρχει στο νερό μας βοηθά να διαμορφώσουμε ένα ωραίο πρόγραμμα ενδυνάμωσης. Όσο αυξάνεται η ταχύτητα και όσο πιό μεγάλη είναι η επιφάνεια του τμήματος που κινείται μέσα στο νερό, τόσο μεγαλώνει και η αντίσταση. Η αντίσταση παραμένει ίδια σε όλη την τροχιά της κίνησης και διάφορες θέσεις του σώματος ή εξαρτήματα μπορούν να αυξήσουν την επιφάνεια π.χ foam roll, pool noodle, fins κ.α.

hydrotherapy-hand-therapy

Παράλληλα η άσκηση στο νερό προσφέρει πέρα από σωματική και ψυχική ηρεμία καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει μέσα σε υγρή περιοχή όταν βρίσκεται στη κοιλιά της μητέρας του, τον αμνιακό σάκο. Οπότε το νερό είναι ένα οικείο περιβάλλον στο οποίο μπορεί να χαλαρώνει ο άνθρωπος.

Οι ασκήσεις που μπορούν να γίνουν στο νερό είναι πάρα πολλές και διαμορφώνονται ανάλογα με τον στόχο που θα τεθεί. Οι στόχοι μπορεί να είναι ενδυνάμωση, βελτίωση καρδιαγγειακού συστήματος, βελτίωση της βάδισης, απώλεια βάρους, αναπαράσταση αθλητικών δραστηριοτήτων για την αποκατάσταση αθλητών ή την βελτίωση κάποιων δεξιοτήτων, πραγματοποίηση ασκήσεων που προκαλούν πόνο εκτός νερού, μείωση του οιδήματος ή αιματώματος, βελτίωση της ισορροπίας πάνω σε σανίδα, αύξηση της ελαστικότητας καθώς αυξάνεται το εύρος των αρθρώσεων που χαλαρώνουν κ.α

Πιο κάτω μπορείτε να κατεβάσετε ένα παράδειγμα από ασκήσεις υδροθεραπείας. Επικοινωνήστε με τον φυσιοθεραπευτή σας για περισσότερες πληροφορίες και καλό καλοκαίρι.

Hydrotherapy exercise regime

blood-type-exersice-Aqua-Zumba

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s