ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ

Κάθε χρόνο οι γονείς ανησυχούν μήπως προκληθεί κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα στα παιδιά τους, επειδή σηκώνουν πολλά βιβλία στη πλάτη τους. Από μόνη της η σχολική τσάντα όσο βάρος και αν έχει δεν μπορεί να προκαλέσει κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα αν δεν υπάρχει κάποια προδιάθεση. Για προληπτικούς λόγους όμως οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι ώστε όταν θα πάνε στο κατάστημα να αγοράσουν την τσάντα να ξέρουν ποιά είναι η κατάλληλη για το παιδί τους. Το παιδί είναι καλό να πάει μαζί με τους γονείς του για να αρέσει και σε αυτόν η καινούρια του τσάντα.

Το βάρος της τσάντας δε θα πρέπει να ξεπερνά το 15% του βάρους του παιδιού. Οι τσάντες με μια λωρίδα που μπαίνουν στον έναν ώμο είναι ακατάλληλες καθώς το βάρος που κουβαλά το παιδί μεταφέρεται μόνο από τη μία πλευρά και για αυτό εχει και την τάση να γέρνει το σώμα του. Επίσης πολλά παιδιά νιώθουν ωραία εμφανισιακά όταν την τσάντα τους την κουβαλάνε στο ένα χέρι ή κατεβάσουν τη μία λωρίδα και την έχουν στο πλάι και αυτό είναι λάθος καθώς πάλι το βάρος που μεταφέρεται είναι στη μία πλευρά του σώματος.

article-011-backpack

Κατάλληλη σχολική τσάντα

  • Η πλάτη της τσάντας να ακουμπά την πλάτη του παιδιού
  • Τα λουριά να είναι ρυθμιζόμενα και από υφασμάτινο υλικό για να είναι πιο ελαφριά
  • Να υπάρχει ζώνη που να δένει μπροστά στη λεκάνη ώστε το βάρος να ισοσταθμίζεται
  • οι υφασμάτινες τσάντες είναι πιο ελαφριές και καλό είναι να αλλάζονται μετά από κάποια χρόνια
  • οι τσάντες με τροχούς τύπου βαλίτσα είναι ακόμα καλύτερες ώστε όταν κουράζεται το παιδί να την τραβά
  • να έχει μέσα αρκετές θήκες ώστε να τα βιβλία και τα πράγματα να τοποθετούνται σε όλους τους χώρους και όχι μόνο σε μία μεριά

backpack1.jpg

Τα πιο βαριά βιβλία τοποθετούνται κοντά στη πλάτη του παιδιού για να μην αυξάνεται το κέντρο βάρους και καταπονείται η πλάτη. Ακόμη, τα αντικείμενα που είναι μέσα μπαίνουν σωστά στις θήκες για να μην μετακινούνται κατα τη μεταφορά. Για να μην γέρνει μπροστά το παιδί και προκαλείται οσφυαλγία ρυθμίζουμε τα λουρία στο ύψος πάνω από τους γλουτούς ώστε να εφαρμόζει στη πλάτη του. Τέλος, δεν υπερβαίνουμε το βάρος που του αναλογεί και τα αντικείμενα του τα βάζουμε τακτοποιημένα στο εσωτερικό της τσάντας.

Για περισσότερες συμβουλές ζητήστε τη βοήθεια του φυσιοθεραπευτή σας.

backpack-back-problems.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s