ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΥΛΩΝ

Μετά από κάποιο τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση δημιουργείται ουλώδης ιστός ώστε να κλείσει η πληγή. Κατά τη διάρκεια του τραυματισμού οι ιστοί κόβονται και τα κύτταρα καταστρέφονται αφού δεν οξυγονώνονται. Ο ουλώδης ιστός δεν έχει ελαστικότητα και το αίμα που ρέει στη περιοχή μειώνεται με αποτέλεσμα τη μείωση της λειτουργικότητας στη περιοχή.Τo σημαντικότερο προϊόν του ουλώδη ιστού είναι το κολλαγόνο που υπό συνθήκες τραυματισμού οι χιαστές δέσμες του μετατρέπονται σε ευθείες. Εκτός από τον τραυματισμό και τη δημιουργία ουλώδη ιστού στο δέρμα μπορεί να έχουμε τον τραυματισμό ή την εγχείρηση μυών που και σε αυτούς δημιουργείται ουλώδης ιστός ο οποίος επιφέρει μείωση της λειτουργικότητας τους. Επίσης επηρεάζεται η δύναμη, η αντοχή και η λειτουργία των συνδέσμων, των οστών ή των τενόντων.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί μια ουλή τόσο πιο σίγουρα θα είναι τα αποτελέσματα και η βοήθεια από το φυσιοθεραπευτή σας είναι αναγκαία, αφού το σώμα από μόνο του δυσκολεύεται να αποκαταστήσει τον περιττό ουλώδη ιστό.

how-to-soften-scars-massage

  • Mάλαξη ουλώδη ιστού

Σκοπό έχει να αποκατασταθεί η ελαστικότητα του συνδετικού ιστού στο σημείο της ουλής.Όταν το σημείο χάσει την ελαστικότητα του, τότε περιορίζεται το εύρος κίνησης και ο ασθενής νιώθει σαν κάτι να τον τραβά και να τον εμποδίζει. Η παρέμβαση του φυσιοθεραπευτή πρέπει να είναι άμεση γιατί το δέσιμο του ανοίγματος ξεκινά πολύ νωρίς. Βέβαια θα περιμένουμε να βγουν τα ράμματα και να μην υπάρχει κίνδυνος η ουλή να ανοίξει. Οι χειρισμοί στην αρχή είναι ήπιοι και στην συνέχεια η ένταση τους αυξάνεται σταδιακά.

ultrasound-therapy

  • Υπέρηχοι

Η χρήση υπερήχων έχει θερμικά και μηχανικά αποτελέσματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυξάνεται η θερμοκρασία του κολλαγόνου που υπάρχει στον ουλώδη ιστό προσφέροντας υπεραιμία, αναλγησία και επιτάχυνση της αποκατάστασης. Επιπλέον βοηθά στην επαναφορά της θέσης του κολλαγόνου, αύξηση της ελαστικότητας του συνδετικού ιστού και μείωση του ουλώδη ιστού.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s