ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ

Το δέρμα προστατεύει τα εσωτερικά όργανα και δέχεται ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον. Οι ιδιότητές του, καθιστούν το δέρμα απόλυτα αναγκαίο για την εκτέλεση των κινητικών δραστηριοτήτων των μελών που τα περιβάλλει. Διακρίνεται στην επιδερμίδα, τον υποκείμενο χοριακό ιστό και το υπόδερμα. Στο δέρμα υπάρχουν ακόμη, νευρικές απολήξεις και σωματίδια που είναι υπεύθυνα για το αίσθηµα του πόνου,της αφής, της πίεσης, της τάσης και του θερμού/ψυχρού.

Όταν το δέρμα καεί και προκληθούν εγκαύματα μεγάλου βαθμού τότε είναι απαραίτητη η παρέμβαση μια ομάδας εξειδικευμένων γιατρών, φυσιοθεραπευτών και άλλων ειδικοτήτων με επικεφαλή τον πλαστικό χειρούργο.

Τα εγκαύματα που αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή του ανθρώπου και απαιτούν άμεση αποκατάσταση είναι κυρίως τα εγκαύματα Γ’ βαθμού όπου το δέρμα είναι ρυτιδιασμένο και κίτρινο ή μαύρο. Η σοβαρότητα του εγκαύματος βαθμολογείται από το βάθος, την έκτασή του και από τη γενική κατάσταση του εγκαυματία. Η εξέλιξη του ασθενή εξαρτάται από την άμεση αντιμετώπιση των εγκαυμάτων.Η αποκατάσταση του δέρματος που έχει εγκαύματα γίνεται με την τοποθέτηση δερματικών μοσχευμάτων από τον πλαστικό χειρούργο.

Σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του ασθενή παίζει ο φυσιοθεραπευτής ο οποίος με τα μέσα και τις γνώσεις που διαθέτει θα μειώσει το οίδημα, θα αποτρέψει τις παραμορφώσεις, τα αναπνευστικά προβλήματα ιδιαίτερα αν ο ασθενής είναι στην εντατική και θα βοηθήσει ώστε να επανέλθει η λειτουργικότητα του μέλους.

Ο φυσιοθεραπευτής συγκεκριμένα θα βοηθήσει με την κινησιοθεραπεία, την επιλογή κατάλληλου νάρθηκα, την αναπνευστική φυσιοθεραπεία, την εκμάθηση κατάλληλων θέσεων, την ηλεκτροθεραπεία και την ενθάρρυνση του ασθενή να καταφέρει το στόχο του.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s