ΚΑΤΑΓΜΑ ΣΚΑΦΟΕΙΔΟΥΣ ΟΣΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΡΠΟ

Το κάταγμα του σκαφοειδούς οστού αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο 2-6% του συνόλου των καταγμάτων και συνήθως εμφανίζεται σε νέους και δραστήριους ανθρώπους ηλικίας 15-40 ετών. Το σκαφοειδές οστό συνυπάρχει και αρθρώνεται με άλλα 5 οστά στον καρπό και  ενεργεί ως άξονας περιστροφής.

lunate.jpg

Η αιτία του κατάγματος πιο συχνά οφείλεται σε υπερέκταση του καρπού για παράδειγμα μια πτώση σε τεντωμένο χέρι , αλλά μπορεί να προκύψει και από μία συμπιεστική δύναμη όπως σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Τα κατάγματα χωρίζονται σε απαρεκτόπιστα, σταθερά ή εκτοπισμένα και ασταθή. Ανάλογα με τη θεραπεία που θα επιλέξει ο γιατρός συντηρητική ή χειρουργική, θα διαμορφώσουμε το κατάλληλο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας.

wrist_scaphoid_fracture_causes01.jpg

ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κατά το στάδιο της ακινητοποίησης οι στόχοι μας είναι η διατήρηση της κινητικότητας των ελεύθερων αρθρώσεων (ώμος,αγκώνας,δάκτυλα), η διατήρηση της μυϊκής δύναμης της ακινητοποιημένης άρθρωσης με ισομετρικές ασκήσεις και η πρόληψη επιπλοκών όπως άσηπτη νέκρωση και ψευδάρθρωση του κατάγματος που μπορεί να οδηγήση στη συνέχεια σε πρόωρη οστεοαρθρίτιδα. Επιπλέον ο ασθενής ενθαρρύνεται να κινεί τις αρθρώσεις που δεν είναι ακινητοποιημένες, να ελέγχει το χρώμα των δακτύλων, τη θερμοκρασία και τυχόν οίδημα για την αποφυγή πιέσεων και ισχαιμικών φαινομένων.

119101-425x282-Rangeofmotion

Όταν ο γιατρός μας ενημερώσει ότι το οστό είναι έτοιμο για κινητοποίηση προχωρούμε σε ασκήσεις και τεχνικές που έχουν ως στόχο την απόκτηση του πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης, την ενδυνάμωση των μυών του καρπού και των δακτύλων και την εκπαίδευση των δακτύλων σε λεπτές κινήσεις όπως γράψιμο, ράψιμο, να πιάνει και να μεταφέρει μικροαντικείμενα κ.α. Πέρα από τις τεχνικές χρησιμοποιούμε μέσα τα οποία βοηθούν στην επιτάχυνση της αποκατάστασης του ασθενή και στην ανακούφισή του από τους πόνους. Αυτά είναι θερμοθεραπεία- κρυοθεραπεία, ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχο, laser κ.α

78025379.jpg

Όταν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του κατάγματος τότε ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς το φόβο τυχόν επιπλοκών.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s