ΑΜΥΟΤΡΟΦΙΚΗ ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ (ALS)

Η νόσος ALS συχνά ονομάζεται και νόσος του Lou Gehrig γνωστός παίκτης του μπέιζμπολ που πέθανε από την πάθηση αυτή το 1941. Η ALS  νόσος είναι μια προοδευτική εκφυλιστική πάθηση και περιγράφει τον εκφυλισμό των κινητικών νευρώνων στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ο εγκέφαλος μέσω των κινητικών νευρώνων ελέγχει τους μυς και όταν αυτή η αλυσίδα σύνδεσης κοπεί τότε παύουν και οι μυς να λειτουργούν. Σταδιακά το μέγεθος των μυών γίνεται μικρότερο και αδυνατούν με αποτέλασμα την ανικανότητα της κίνησης.

als-amyotrophic-lateral-sclerosis-medical-illustration-symptoms-44835540

Η ασθένεια εμφανίζεται κυρίως στην ηλικία των 40-63 ετών και κυρίως στους άντρες. Τα αίτια της πάθησης δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αλλά τα ποσοστά πρόκλησης αυξάνουν η κληρονομικότητα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Αδυναμία στα άκρα που επιφέρει δυσκολίες στη κίνηση όπως στο περπάτημα
  • Διαταραχή του φυσιολογικού μυικού τόνου
  • Μυικές κράμπες
  • Ατροφία των μυών
  • Δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία
  • Σύγχυση συναισθημάτων
  • Νοητική δυσλειτουργία σε προχωρημένο στάδιο
  • Αναπνευστικά προβλήματα

Θεραπεία

Η νόσος ALS  αντιμετωπίζεται συντηρητικά από μία ομάδα ανθρώπων φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, ψυχολόγου και διατροφολόγου με επικεφαλή τον νευρολόγο.

Συγκεκριμένα εμείς ως φυσιοθεραπευτές διαμορφώνουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα με ήπιες ασκήσεις για τη διατήρηση της δύναμης των μυών, του εύρους κίνησης, του μυικού τόνου και τη μείωση του πόνου . Στόχος είναι το άτομο να παραμένει ανεξάρτητο και λειτουργικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, το οποίο εξαρτάται φυσικά και από την εξέλιξη της νόσου. Ένας εργοθεραπευτής θα αναλάβει τον εξοπλισμό που θα βοηθήσει στην καθημερινότητα του ασθενή όπως πατερίτσες, ειδική τουαλέτα, ράμπες κ.α. Ο λογοθεραπευτής έχει ως στόχο να γίνει η ομιλία πιο κατανοητή από τους συνανθρώπους του ασθενή, είτε βελτιώνοντας τον τρόπο που αρθρώνεται ο λόγος είτε προτείνοντας ειδικές συσκευές. Επιπλέον ο ψυχολόγος θα βοηθήσει ώστε να γίνει αποδεκτή αυτή η νέα κατάσταση που μπήκε στη ζωή σας απρόσμενα και θα σας κάνει να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας. Τέλος ο διατροφολός θα διατηρήσει το βάρος σας σταθερό και θα προτείνει τρόπους και τροφές που είναι πίο εύκολο να μασηθούν και να χωνευτούν από το στομάχι.

Είναι δύσκολο όταν κάτι νέο και μη ποθητό χτυπά το παράθυρο σας αλλά είναι ένα κομμάτι της ζωής σας άρα αγαπώντας τον ευατό σας, αγάπατε και αυτό το νέο κάνοντας το κομμάτι της καθημερινότητας σας.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s