ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΦΤΕΡΝΑ

Οι φτέρνες σηκώνουν όλο το βάρος του σώματος μας, μας επιτρέπουν να περπατάμε, να τρέχουμε και γενικά μας προσφέρουν την ικανότητα να κινούμαστε. Τι γίνεται όμως όταν ο πόνος κάνει την εμφάνιση του σε αυτή την περιοχή, όλα γίνονται δυσάρεστα και η μόνη ανακούφιση είναι μια καρέκλα ή ένα κρεβάτι ώστε να μην αγγίζουμε στο έδαφος.

plantar_fasciitis_clip_image001.jpg

Μία από τις αιτίες πόνου στη φτέρνα είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα. Η κατάσταση αυτή περιγράφει τη φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης, μία πυκνή ινώδη ταινία συνδετικού ιστού που ξεκινά από τη φτέρνα και καταλήγει εκεί όπου αρχίζουν τα δάκτυλα του ποδιού. Στο κέντρο του πέλματος βρίσκεται η πελματιαία απονεύρωση η οποία δημιουργεί την ποδική καμάρα και ανάλογα αν είναι σφιχτή έχουμε υψηλή καμάρα και αν είναι χαλαρή έχουμε χαμηλή καμάρα.

Αίτια πελαμτιαίας απονευρωσίτιδας

  • ο υπερπρηνισμός του άκρου πόδα όπου το πόδι γέρνει προς την εσωτερική πλευρά (πλατυποδία)
  • οι χαλαρές αρθρώσεις που δημιουργούν μειωμένη στήριξη άρα και ερεθισμό στη περιοχή λόγω της καταπόνησης
  • τα λάθος υποδήματα χωρίς υποστηρικτική καμπύλη για το κάτω μέρος του άκρου πόδα
  • οι αθλητικές δραστηριότητες όπως τρέξιμο για πολύ ώρα, άλματα κ.α

Ο ασθενής παρουσιάζει έντονο πόνο στη περιοχή της φτέρνας και κυρίως κατά το περπάτημα. Ο πόνος είναι πιο έντονος όταν μετά από το περπάτημα έχει προηγηθεί ξεκούραση.

Η φλεγμονή και τα συμπτώματα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι δύσκολο να υποχωρήσουν από μόνα τους, αντίθετα αν υπάρχει καταπόνηση και ερεθισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε δημιουργείται άκανθα στη περιοχή της φτέρνας (επιπρόσθετο κόκαλο το οποίο στην ακτινογραφία μοιάζει με αγκάθι). Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την επιδείνωση της κατάστασης είναι η φυσιοθεραπεία.

Screen-shot-2012-04-02-at-3.37.50-PM.png

Η φυσιοθεραπεία έχει ως στόχο τη μείωση της φλεγμονής και την εξάλειψη των παραγόντων που θα μπορούσαν να την επαναφέρουν. Αρχικά γίνεται πελματογράφημα ώστε να δούμε τα σημεία, τα οποία επιβαρύνονται περισσότερο άρα και την αιτία που προκαλεί τη φλεγμονή. Ξεκινάμε με διατάσεις για την χαλάρωση της πελματιαίας απονεύρωσης, ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις που θα ενδυναμώσουν τους μυς του άκρου πόδα και θα φέρουν καλύτερη στήριξη στης περιοχή, laser για την επιτάχυνση της ίασης των κατεστραμμένων κυττάρων, υπέρηχο για τη μείωση της φλεγμονής και ειδική θεραπευτική μάλαξη για την χαλάρωση της πελματιαίας απονεύρωσης. Τέλος σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πελματογράφου θα γίνει κατασκευή ορθωτικών πελμάτων που θα στηρίζουν τις αρθρώσεις και την ποδική καμάρα.

trying-on-foot-orthotics

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s