ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

Η νόσος του πάρκινσον είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σταδιακά κάποια νευρικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την κίνηση μας εκφυλίζονται ή καταστρέφονται. Τα νευρικά αυτά κύτταρα, παράγουν την ντοπαμίνη που ελέγχει την κίνηση και βρίσκεται μέσα στη μέλαινα ουσία. Αφού τα ποσοστά της ντοπαμίνης μειώνονται, η κίνηση του σώματος επηρεάζεται δραματικά.

dopamine-chart.jpg

Τα αίτια εμφάνισης της νόσου οφείλονται σε περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες αλλά η ακριβή αιτιολογία της νόσου δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα. Η ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι κοντά στα 60, αλλά με πιθανότητες εμφάνισης και σε μικρότερη ηλικία. Η διάγνωση της νόσου γίνεται από νευρολόγο ο οποίος στηρίζει την εξέταση του στα συμπτώματα του ασθενή.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι δυσκαμψία, βραδυκινησία, καμπτική στάση, τρόμος, ακινησία, βλάβη στα αντανακλαστικά στάσης και ‘’πάγωμα’’ του σώματος την στιγμή της κίνησης. Επιπλέον νοητικές διαταραχές και σύγχυση της προσωπικότητας.

Parkinsons-Clinical-features.png

Η άσκηση στη ζωή ενός παρκινσονικού παίζει καθοριστικό ρόλο αφού βρέθηκε από έρευνες ότι αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της κίνησης. Η άσκηση επομένως επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου αρκεί να γίνεται εξειδικευμένα και σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Ειδικός στο να διαμορφώση ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα άσκησης είναι ο φυσιοθεραπευτής σας.

Parkinsons_RotaterBanner-Hands.jpg

Το πρόγραμμα άσκησης ξεκινά σταδιακά πρώτα με αερόβια άσκηση για να προετοιμαστεί το καρδιαγγειακό και το μυοσκελετικό σύστημα για τις πιο δυναμικές ασκήσεις που θα ακολουθήσουν.Επιπλέον εφαρμόζονται διατάσεις για την χαλάρωση των μυών που έχουν γίνει δύσκαμπτοι και την αύξηση του εύρους κίνησης. Ακολουθεί το πιο δυναμικό κομμάτι που είναι η ενδυνάμωση των μυών ώστε ο ασθενής να μπορεί να ανταπεξέλθει στις λειτουργικές του δραστηριότητες και οι μυς να μπορούν να υποστηρίζουν το σώμα κατά τη βάδιση. Παράλληλα βελτιώνεται η ισορροπία με ασκήσεις που ξυπνούν τα αντανακλαστικά ώστε να μην υπάρχει ο φόβος μιας πτώσης ή η δυσκολία να σταθεί όρθιος ο ασθενής. Τέλος θα είναι ικανός να αυτοεξυπηρετείται και να βάλει την άσκηση στη ζωή του με ευκολία και ευχαρίστηση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s