ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Η σκλήρυνση κατά πλάκα προκαλεί βλάβη στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα ( εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός, αποτελεί μια αυτοάνοση νόσο όπου το ανοσοποιητικό σύστημα πολεμά τον ίδιο τον οργανισμό. Τα νέυρα χάνουν την προστατευτική μυελίνη που τα καλύπτει και μεταφέρει ηλεκτρικές ώσεις (μηνύματα) από τον εγκέφαλο στο σώμα. Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη και εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες 25 έως 40 ετών.

MS-symptoms

Συμπτώματα της νόσου

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τα σημεία που έχουν επηρεαστεί στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Μερικά από αυτά είναι η διαταραχή της ισορροπίας, μυικοί σπασμοί, πόνος, κόπωση, αδυναμία στα άκρα, διαταραχή στην ομιλία και την όραση, διαταραχές στη ψυχολογία όπως δυσκολία στη συγκέντωση ή κατάθλιψη, εξάψεις, ακράτεια και προβλήματα στη σεξουαλική ζωή κ.α

Medcomic-Multiple-Sclerosis

Στόχοι φυσιοθεραπείας

Σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός, σκοπός μας είναι να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα όταν οι κρίσεις  εμφανίζονται και γενικά να μειωθεί η εξέλιξη της νόσου.

Συγκεκριμένα προβλέπεται μείωση του πόνου, των μυικών σπασμών και της δυσκαμψίας, βελτίωση της ισορροπίας και του μυικού τόνου, επανεκπαίδευση της βάδισης σταδιακά, αύξηση της αντοχής, μείωση της ακράτειας και ένταξη σε αθλητικές δραστηριότητες.

multiple-sclerosis-s11-ms-symptoms

Το πρόγραμμα της αποκατάστασης είναι εξατομικευμένο και περιλαμβάνει ενεργετικές και παθητικές ασκήσεις, ισομετρικές και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, ασκήσεις για την αύξηση του εύρους κίνησης, ασκήσεις με αντίσταση για την ενδυνάμωση των μυών, μείωση της κόπωσης με αερόβια προγράμματα και βελτίωση της ισορροπίας στην όρθια και καθιστή θέση.

Μέθοδος Bobath/NDT

H Bobath είναι μια Νευροεξελικτική μέθοδος και αποτελεί μία θεραπευτική προσέγγιση στην αποκατάσταση ατόμων που έχουν υποστεί βλάβη στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και παρέχεται από εξειδικευμένα άτομα. Γίνεται μέσω τεχνικών παρέμβασης (διευκολύνσεων) με τα χέρια του θεραπευτή οι οποίες προσεγγίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη. Εφαρμόζεται όχι μόνο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά με βλάβες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Στόχος είναι το άτομο να φτάσει σε σημείο όπου να λειτουργεί με αυτόματες κινήσεις στις διάφορες δραστηριότητες του και να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται στη καθημερινότητα του.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s