ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

understanding-stroke2-horiz

Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται μετά από τη διακοπή της παροχής αίματος σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου. Τα κύτταρα λόγω του ότι δεν οξυγονώνονται πεθαίνουν και ανάλογα με τον αριθμό και την θέση στον εγκέφαλο των νευρικών κυττάρων που έχουν καταστραφεί ορίζεται και η σοβαρότητα του εγκεφαλικού.

Stroke-landscape-1

Τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου

  • Ισχαιμικό: Όταν γίνει απόφραξη σε ένα ή περισσότερα αιμοφόρα αγγεία που οδεύουν προς τον εγκέφαλο και σταματήσει η ροή του αίματος μέσα σε αυτά προκαλείται το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Αιμοραγικό: Σε αυτή την περίπτωση προκαλείται αιμοραγία μέσα στον εγκέφαλο από τη ρήξη κάποιου ή περισσότερων αγγείων από κάποιο βίαιο χτύπημα στο κεφάλι ή από κάποια πίεση στον εγκέφαλο όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Aυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι όσοι κάνουν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής( κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, άγχος, αντισυλληπτικά, κακή διατροφή, αλκοολισμός). Επιπλέον η ηλικία, το φύλο ( άνδρας) και η κληρονομικότητα. Παράλληλα η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη είναι κάποιοι από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Ο ασθενής μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο συνήθως εμφανίζει παράλυση της μίας του πλευράς (ημιπληγία) ή μικρότερου βαθμού ( ημιπάρεση ), σπαστικότητα, μυική δυσκαμψία, προβλήματα με την ισορροπία. Άλλες δυσλειτουργίες είναι η διαταραχή της ομιλίας, της ακοής, της όρασης, κατάθλιψη κ.α

Φυσιοθεραπεία

Η φυσιοθεραπεία ξεκινά τις πρώτες μέρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο από την εντατική ακόμα και ανεξάρτητα απο το βαθμό του εγκεφαλικού επεισοδίου.  Σημαντικό, τις πρώτες μέρες είναι η αλλαγή των θέσεων στο κρεβάτι είτε από το νοσηλευτικό προσωπικό είτε απο τους συγγενείς. Η φυσιοθεραπεία περιλαμβάνει αρχικά αναπνευστικές ασκήσεις για την απομάκρυνση των πτυέλων που υπάρχουν στους πνεύμονες λόγω της ακινησίας στο κρεβάτι. Επιπλέον παθητική κινητοποίηση των μελών που δεν μπορούν να κινηθούν και ενεργετικές ασκήσεις για τους μυς που δουλεύουν κανονικά. Στη συνέχεια γίνεται εξάσκηση ώστε ο ασθενής να έρθει στη καθιστή θέση και μετά να αρχίσει να περπατά. Τελικός στόχος είναι να γίνει ο ασθενής λειτουργικός και να κινείται χωρίς βοήθεια σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

Μέθοδος Bobath/NDT

H Bobath είναι μια Νευροεξελικτική μέθοδος και αποτελεί μία θεραπευτική προσέγγιση στην αποκατάσταση ατόμων που έχουν υποστεί βλάβη στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και παρέχεται από εξειδικευμένα άτομα. Γίνεται μέσω τεχνικών παρέμβασης (διευκολύνσεων) με τα χέρια του θεραπευτή οι οποίες προσεγγίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη. Εφαρμόζεται όχι μόνο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά με βλάβες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Στόχος είναι το άτομο να φτάσει σε σημείο όπου να λειτουργεί με αυτόματες κινήσεις στις διάφορες δραστηριότητες του και να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται στη καθημερινότητα του.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s