ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ

fractures

Κάταγμα είναι η μερική ή η ολική λύση της συνέχειας του οστού (σπάσιμο). Τα κατάγματα προκαλούνται μετά από βίαιο χτύπημα στη περιοχή ή μετά από συνεχόμενη καταπόνηση του οστού (επαναλαμβανόμενη κόπωση). Παράλληλα με τον τραυματισμό του οστού επηρεάζονται οι μύες, οι σύνδεσμοι, τα νεύρα και τα αγγεία.

Συμπτώματα Κάκωσης

  • πόνος
  • οίδημα
  • παραμόρφωση στη περιοχή του κατάγματος
  • ευαισθησία
  • μη φυσιολογική κίνηση του μέλους
  • κριγμός κατά την κίνηση

arm-fracture-treatment

Αφού γίνει ακτινολογικός έλεγχος και μετά από την παρέμβαση του γιατρού ο οποίος θα αποφασίσει αν θα γίνει χειρουργική ή συντηρητική αντιμετώπιση του κατάγματος, σείρα έχει ο φυσιοθεραπευτής. Όποια και αν είναι η τακτική που θα ακολουθήσει ο γιατρός σημασία έχει η εκτίμηση της γενικής κατάστασης του κατάγματος, η γρήγορη κινητοποίηση και η πρόληψη των επιπλοκών.

Η φυσιοθεραπεία περιλαμβάνει την αποκατάσταση όλων των τραυματισμών λόγω του κατάγματος, όπως την ενδυνάμωση των μυών λόγω της ακινητοποίησης, την μείωση του πόνου και του οιδήματος στη περιοχή και γενικά την επαναφορά σε όσες δραστηριότητες υπήρχαν πριν και χάθηκαν λόγω του τραυματισμού.

medium_physiotherapy_new_600x450_1

Τα μέσα που διαθέτει ο φυσιοθεραπευτής για την αποκατάσταση του ασθενή πέρα από τις γνώσεις και την πείρα του, διαθέτει φυσικά και μηχανικά μέσα. Θερμοθεραπεία για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Κρυοθεραπεία η οποία μειώνει την κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζει από το οίδημα και τον πόνο. Κατά την ακινητοποίηση, πριν την πόρωση του κατάγματος γίνονται ισομετρικές ασκήσεις των μυών και δεν ξεχνάμε τους μυς περιφερικά του κατάγματος οι οποίοι πρέπει να δυναμώσουν ώστε όταν πορωθεί το κάταγμα να συμβάλουν στην ενδυνάμωση των μυών που ήταν ακινητοποιημένοι. Οι ασκήσεις όσο προχωρούν οι μέρες γίνονται όλο και πιο έντονες ώστε να έρθει η πλήρης αποκατάσταση του ασθενή και να γυρίσει στις παλιές του δραστηριότητες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s