ΡΑΙΒΟΚΡΑΝΟ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

To ραιβόκρανο είναι μια συχνή συγγενής παραμόρφωση, που εμφανίζεται με συχνότητα 1/250 γεννήσεις και μπορεί να εμφανιστεί στο νεογνό τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Η λέξη ραιβόκρανο είναι σύνθετη (ραιβό + κρανίο), που σημαίνει ετυμολογικά στραβό κρανίο. Χαρακτηρίζεται από την κλίση της κεφαλής προς το ένα πλάγιο του σώματος με ταυτόχρονη στροφή αυτής προς τον αντίθετο πλάγιο από συρρίκνωση ή σύσπαση του ενός στερνοκλειδομαστοειδή.

Μηχανισμοί πρόκλησης ραιβόκρανου

Το ραιβόκρανο κατηγοριοποιείται σε μυϊκής, οστικής και νευρολογικής αιτιολογίας. Οι συνηθέστερες εκδηλώσεις κάθε κατηγορίας παρατίθεται παρακάτω.

  • Συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο: Η αιτία του μυϊκού ραιβόκρανου είναι ο τραυματισμός του μυός που συνδέει το στέρνο, την κλείδα και το λαιμό.     Συμβαίνει στον τοκετό αλλά και κατά την ενδομήτρια ζωή. Αναγνωρίζεται στις πρώτες 6 -8 εβδομάδες της ζωής του βρέφους, καθώς στον λαιμό του θα υπάρχει ένα μικρό εξόγκωμα στην πλευρά που τραυματίστηκε. Ο μυς συσπάται, το βρέφος εξαναγκάζεται να κρατάει το κεφάλι του προς μια πλευρά.
  • Σύνδρομο Klippel – Feil:Η πάθηση αυτή υπάρχει όταν γεννιέται το μωρό. Ο λαιμός του έχει μια κλίση που προκαλείται από αδυναμία των αυχενικών σπονδύλων της ΣΣ να διαχωριστούν . Τα ενδεικτικά σημεία του συνδρόμου είναι ο κοντός και χοντρός λαιμός, η χαμηλή τριχοφυΐα στον αυχένα και η περιορισμένη κινητικότητα στην ΑΜΣΣ. Διακρίνεται σε 3 διαφορετικούς τύπους.
  • Ραιβόκρανο που οφείλεται σε τραυματισμό ή φλεγμονή:Η περίπτωση αυτή παρατηρείται σε παιδιά ηλικίας μέχρι 10 ετών. Οι μύες του λαιμού [στερνοκλειδομαστοειδής ή σκαληνοί κ.ο.κ] συσπώνται και αναγκάζουν το κεφάλι να κλίνει προς τη μια πλευρά. Είναι παροδικό και καλής προγνώσεως, αν όμως υποτροπιάσει συνιστάται έλεγχος και ιατρική παρακολούθηση.

Congetnital_torticollis

Κλινική εικόνα

Χαρακτηριστική είναι η πλάγια κάμψη της κεφαλής προς το συσπασμένο μυ και στροφή προς το αντίθετο πλάγιο. Η παραμόρφωση είναι ανώδυνη και εμφανής κατά τη γέννηση. Σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών, ο προσβεβλημένος στερνοκλειδομαστοειδής είναι συσπασμένος, σχοινοειδής και πιο βραχύς. Αν η πάθηση παραμείνει αθεράπευτη αναπτύσσονται δευτερογενείς παραμορφώσεις του προσώπου και της κεφαλής κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής. Τα οστά του προσώπου στην πλευρά του συσπασμένου μυός επιπεδώνονται εξαιτίας της εξωτερικής πίεσης σε αυτά κατά τον ύπνο του παιδιού στην πρηνή θέση. Σε παραμελημένες περιπτώσεις, αναπτύσσεται αυχενοθωρακική σκολίωση με το κυρτό στην πάσχουσα πλευρά.

Θεραπεία

Δύο είναι οι τρόποι αντιμετώπισης του ραιβόκρανου, ο συντηρητικός και χειρουργικός τρόπος θεραπείας. Η ηλικία διάγνωσης της πάθησης καθορίζει και την αντιμετώπιση.

Συντηρητική Αντιμετώπιση:

Η φυσιοθεραπεία περιλαμβάνει τις παθητικές διατάσεις του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν και από τους γονείς μετά από εκπαίδευση. Αναφέρεται αποτελεσματικότητα έως 90% όταν εφαρμόζονται σωστά και καθημερινά. Το ποσοστό υποτροπής καταγράφεται σε 2%. Αρνητικοί προγνωστικοί παράγοντες θεωρούνται η παρουσία μάζας στο στερνοκλειδομαστοειδή, η αρχική στροφή της κεφαλής από την ουδέτερη θέση μεγαλύτερη από 15ο και η ηλικία μεγαλύτερη του ενός έτους κατά την έναρξη της θεραπείας. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ακόμη τη συχνή αλλαγή θέσεων και την ενθάρρυνση στροφής του κεφαλιού με ερεθίσματα προς την πάσχουσα πλευρά. Έχει προταθεί ακόμη η χρήση αυχενικού κηδεμόνα σε μεγαλύτερα παιδιά σε θέση ελαφράς υπερδιόρθωσης.

Χειρουργική Αντιμετώπιση:

Η χειρουργική αντιμετώπιση συστήνεται ιδιαίτερα όταν υπάρχει περιορισμός της κινητικότητας >30ο και παραμόρφωση των οστών του προσώπου, σε παιδιά μεγαλύτερα των 12-18 μηνών.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s