ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Ή ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ?

17105.jpg

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από τη φθορά του αρθρικού χόνδρου, του προστατευτικού δηλαδή καλύμματος των αρθρώσεων και τη δημιουργία οστεόφυτων. Η νόσος προσβάλει κυρίως τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων, όπως και των σπονδύλων. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί σε μία, αλλά και περισσότερες αρθρώσεις αναλόγως την κάθε περίπτωση.

Εντοπίζεται πόνος και δυσκαμψία τις πρωινές ώρες οι οποίες σταματούν μετά από 30 λεπτά περίπου.

Τα αίτια που επιταχύνουν την εμφάνιση της νόσου είναι η φθορά των αρθρώσεων με την πάροδο του χρόνου (κληρονομικότητα), η γήρανση μετά τα 50, περισσότερο χτυπά το γυναικείο φύλο, η υπέρχρηση των αρθρώσεων, ο τραυματισμός ή οι κακώσεις αυτών, η υπερβολική χρήση των αρθρώσεων κ.α.

 

17130.jpg

ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος κατά την οποία υπάρχει φλεγμονή στις αρθρώσεις .Η φλεγμονή αποτελεί ένα μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος που υπό φυσιολογικές συνθήκες εμφανίζεται όταν υπάρχει λοίμωξη στη περιοχή και στόχος της είναι να την καταπολεμήσει. Στη νόσο αυτή, οι αρθρώσεις σιγά σιγά φθείρονται και η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτήρια για μια σωστά καθοδηγούμενη θεραπεία.

Τα αίτια εμφάνισης της είναι άγνωστα και προσβάλλει άτομα ηλικίας από 33 έως 55 και περισσότερο τις γυναίκες. Τα συμπτώματα της είναι πόνος στις αρθρώσεις των χεριών, των καρπών και των ποδιών και πολλές φορές όχι σε μία άρθρωση. Επιπλέον υπάρχει πρωινή δυσκαμψία που κρατά 1 ώρα περίπου, αδυναμία, αίσθημα ότι οι αρθρώσεις κλειδώνουν και εντοπίζονται οζίδια (σκληρά εξογκώματα κάτω από το δέρμα.

arthritis.jpg

ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στόχος μας είναι η καταπολέμηση των συμπτωμάτων σας, η διατήρηση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας των αρθρώσεων.

Αρχικά είναι αναγκαία η ξεκούραση των αρθρώσεων που υποφέρουν και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων ώστε τα συμπτώματα να μην επιδεινωθούν άλλο. Επιπλέον, η φυσιοθεραπεία στοχεύει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου με τα μέσα που διαθέτει, όπως ρεύματα, laser, υπέρηχο κ.α. Ακολουθεί η κινησιοθεραπεία με σκοπό την διατήρηση της δύναμης των μυών που περιβάλουν τις προσβεβλημένες αρθρώσεις και την αποφυγή παραμορφώσεων. Παράλληλα η θερμοθεραπεία ανακουφίζει αρκετά την περιοχή.

Με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s