ΣΚΟΛΙΩΣΗ

Σκολίωση είναι η πλάγια κλίση της σπονδυλικής στήλης και στροφής των σπονδύλων που πάσχουν. Εμφανίζεται με τη μορφή κυρτωμάτων, τα οποία μπορεί να έχουν σχήμα C ή S. Η σκολίωση εντοπίζεται στη θωρακική μοίρα ή την θωρακοσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

ΤΥΠΟΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ
  • Συγγενής σκολίωση: δημιουργείται κατα τη νηπιακή ηλικία και είναι η πιο σοβαρή.
  • Σκολίωση λόγω νευρομυικής ασθένειας: οφείλεται σε παθήσεις του νευρικού ή του μυικού συστήματος όπως κατά την εγκεφαλική παράλυση.
  • Ιδιοπαθής: είναι άγνωστης αιτιολογίας, αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό σκολιώσεων κυρίως στα κορίτσια και αρχίζει από την παιδική ηλικία.
  • Σκολίωση γνωστής αιτιολογίας: μπορεί να οφείλεται σε κακή στάση του σώματος στο γραφείο, στο κουβάλημα μιας βαριάς τσάντας, σε κατάγματα ή εξαρθρήματα της σπονδυλικής στήλης, στην εγκυμοσύνη κλπ
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει διάγνωση μέσα από ακτινογραφικό έλεγχο, παρατήρηση της στάσης του σώματος και εφαρμογή ειδικών τεστ απο τον γιατρό και τον φυσιοθεραπευτή.
scoliosis-s1-facts.jpg
ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η φυσιοθεραπεία βασίζεται στον τύπο της σκολίωσης, το σημείο εντόπισης της, το βαθμό της σοβαρότητας της και την ηλικία.
Σε όλες τις περιπτώσεις η άσκηση δε λείπει από το πλάνο της θεραπείας, που στόχο έχει, να μειώσει το βαθμό της σκολίωσης και να μην την αφήσει να αυξηθεί. Επιπλέον, βετιώνεται η ελαστικότητα και γίνεται ενδυνάμωση των μυών όλου του σώματος. Παράλληλα, έχουμε ανακούφιση από τον πόνο, βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και ενίσχυση της ψυχολογίας.
rx5p.jpg
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s