ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ

cancer1

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου στις λευκές γυναίκες πάνω από την ηλικία των 40 σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρία Καρκίνου. Επίσης αποτελεί το πρώτο αίτιο θανάτου σε γυναίκες στην ηλικία ανάμεσα στα 40 και τα 60. Περίπου μία γυναίκα στις 10 κάποια στιγμή στη ζωή της θα εμφανίσει καρκίνο.

Όγκοι που ανευρίσκονται νωρίς και είναι εντοπισμένοι, χειρουργικά μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, με ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και ορμονοθεραπεία. Παρόλο, που κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η εκτομή του όγκου και η εκτομή τετερτοκυκλίου (τμηματική), αυξάνεται, η μαστεκτομή είναι ακόμη η συχνότερη επέμβαση στην πρόληψη της διάδοσης του καρκίνου του στήθους και στην εξασφάλιση ενός υψηλού ποσοστού επιβίωσης.

cancer2

Μετά από μαστεκτομή και την ακόλουθη απόκοψη ή ακτινοβόληση των παρακείμενων μασχαλιαίων λεμφικών οζιδίων, η ασθενής κινδυνεύει να έχει απώλεια της κίνησης του ώμου, να αναπτύξει λεμφικό οίδημα του άνω άκρου και μειωμένη λειτουργική χρήση του βραχίονα και του χεριού.

 

ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η λέμφος αποτελεί μέρος του αμυντικού μηχανισμού του σώματος. Καθαρίζει τους ιστούς από διάφορους παθογόνους οργανισμούς, στην συνέχεια περνά και φιλτράρεται μέσα από τους λεμφαδένες, ενώ τέλος ενώνεται με την φλεβική κυκλοφορία στην πορεία προς την καρδιά.

cancer3

ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πρέπει να σχεδιαστεί ένα μετεγχειρητικό πλάνο θεραπείας που θα περιέχει θεραπευτική άσκηση, για να ικανοποιήσει τις ατομικές ανάγκες και τους στόχους της ασθενούς που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή για καρκίνο του στήθους.

Στόχος της φυσιοθεραπείας είναι:

  • Η αποφυγή του λεμφικού οιδήματος ( πρήξιμο )
  • Επαναφορά της λειτουργικότητας του άνω άκρου

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

Προεγχειρητική εκπαίδευση σε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και παραγωγικό βήχα.

Ανύψωση του εµπλεκόµενου άνω άκρου µε µαξιλάρια (περίπου 30 µοίρες), ενώ η ασθενής βρίσκεται στο κρεβάτι ή κάθεται σε καρέκλα.

Επίδεση του εµπλεκόµενου άνω άκρου µε ελαστικούς επιδέσµους ή χρήση ενός ειδικού ελαστικού µανικιού.

Καθηµερινή χρήση µιας µηχανικής αντλίας αέρος για τουλάχιστον 2 ώρες, δύο φορές την ηµέρα.

Ασκήσεις στο αρχικό εύρος κίνησης και εργοµετρία του άνω άκρου.

Εφαρµογή της ειδικής µάλαξης του λεµφικού συστήµατος.

Ενεργητική χρήση του εµπλεκόµενου χεριού για ελαφρές λειτουργικές δραστηριότητες.

Καθοδήγηση για την κατάλληλη τοποθέτηση στο κρεβάτι προεγχειρητικά ή την πρώτη µετεγχειρητική ηµέρα, µε έµφαση στη µέση γραµµή και τη συµµετρική τοποθέτηση των ώµων και του κορµού.

Ενθάρρυνση της συµµετρικής στάσης στην καθιστή και στην όρθια θέση.

Ασκήσεις ενεργητικού εύρους στην αυχενική µοίρα της Σ.Σ. για προώθηση της χαλάρωσης.

Αναπνευστική: Πνευμονικά νοσήματα των ασθενών με καρκίνο του μαστού μπορεί να εμφανιστούν και σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση, τα αναισθητικά και τη παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι.

Το Kinesiology Taping (KT) για λεμφική παροχέτευση.

Προετοιµασία της ασθενούς για ενεργητική συµµετοχή σε πρόγραµµα για το σπίτι.

 

O καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο στις γυναίκες του δυτικού κόσμου, σύμφωνα με σχετικές έρευνες των οποίων ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Το θετικό όμως είναι, ότι χάρη στη σύγχρονη ιατρική ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό. Η σημαντικότερη από αυτές τις τεχνικές, είναι η μαστεκτομή της οποίας όμως τα αποτελέσματα φέρουν κάποιες επιπλοκές. Το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτών των επιπλοκών είναι η φυσιοθεραπεία

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s